Eşit devletlerden oluşan bir dünya: Batılı ülkeler BRICS’e ne zaman katılabilecek? Andrey Klimov ile Parlamento Gazetesi’ne röportaj - Gazete Şanlıurfa

Gazete Şanlıurfa

SON DAKİKA

Eşit devletlerden oluşan bir dünya: Batılı ülkeler BRICS’e ne zaman katılabilecek? Andrey Klimov ile Parlamento Gazetesi’ne röportaj

Eşit devletlerden oluşan bir dünya: Batılı ülkeler BRICS’e ne zaman katılabilecek? Andrey Klimov ile Parlamento Gazetesi’ne röportaj.

22 Ekim 2024
Eşit devletlerden oluşan bir dünya: Batılı ülkeler BRICS’e ne zaman katılabilecek? Andrey Klimov ile Parlamento Gazetesi’ne röportaj

Eşit devletlerden oluşan bir dünya: Batılı ülkeler BRICS’e ne zaman katılabilecek? Andrey Klimov ile Parlamento Gazetesi’ne röportaj
22 Ekim 2024

Birleşik Rusya Genel Konseyi Uluslararası İşbirliği Komisyonu Başkan Yardımcısı, Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı, dernek üyeliğinin olası genişletilmesine ilişkin soruyu yanıtladı
BRICS ülkeleriyle partiler arası ve parlamentolar arası etkileşim çerçevesinde temaslar kurmak, kanun yapma konusunda deneyim alışverişine yardımcı olmakta ve kamu diplomasisinin temelini oluşturmaktadır. Aynı zamanda BRICS kimseyi yenmeye, birine karşı çıkmaya veya birine karşı savaşmaya çalışmıyor ve Batı ülkeleri normal işbirliğine hazır olur olmaz onlar da “eşit devletlerden oluşan bir dünyanın parçası” haline gelebilecekler. Andrei Klimov bunu 22-24 Ekim’de Kazan’da yapılacak BRICS zirvesinin açılışının arifesinde Parlamento Gazetesi’ne söyledi.

– Andrey Arkadyevich, BRICS içindeki diyaloga katılanların sayısı artıyor, parti yapıları etkileşime giriyor. BRICS ülkelerinin devlet inşa modelleri sizce ne ölçüde birbiriyle uyumlu ve bu durum parlamentolar arası ve partiler arası işbirliğinin inşasını nasıl etkiliyor?

– BRICS’in temel ilkesi çeşitlilik içinde birliktir. Nisan 2024’te Birleşik Rusya, Kaliningrad’da farklı sosyal ve politik sistemlere sahip devletlerin bir arada yaşaması konularına adanmış bir yuvarlak masa düzenledi. Ülkelerimiz devlet ve kurumsal yapılanma konularında farklılık gösteriyor ancak modern dünya düzeninin temel sorunlarına yaklaşımları aynı. Güç kullanmadan, yaptırım baskısı veya siyasi şantaj olmadan, eşit ve karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklığı savunuyoruz. Parlamentolar arası ve partiler arası işbirliğinin inşasında bundan yola çıkıyoruz.

– Yaklaşan zirvenin önemli olaylarından biri de Rusya ile İran arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması olmalı. Size göre bugün BRICS çerçevesinde Tahran’la diyaloğun ana yönü nedir?

– Elbette anlaşmanın imzalanması, Moskova ile Tahran arasındaki ilişkileri niteliksel olarak yeni bir düzeye taşıyacak ve önümüzdeki onyıllar boyunca Rusya-İran etkileşimini belirleyecek.

Ülkelerimiz ikili gündemin tüm yelpazesinde etkileşim halindedir. Ticaret, yatırım ve mali ve ekonomik işbirliği çok önemlidir. Geçtiğimiz Aralık ayında Rusya Federasyonu ve İran, tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin olumsuz sonuçlarına karşı koyma, hafifletme ve telafi etme yol ve araçlarına ilişkin ortak bir Bildiri imzaladı. BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukukun genel kabul görmüş normlarını ihlal ederek kabul edilen yasa dışı yaptırımlara karşı koymak için faaliyet gösterdiğimiz tüm alanları açıklamaktadır.

Rusya ve İran uzun süredir ikili bankacılık işlemlerini ulusal para birimlerine ve kendi bankacılık mesajlaşma sistemlerine aktarıyor. ŞİÖ ve EAEU içindeki işbirliği dinamik bir şekilde gelişiyor.

Kuzey-Güney Uluslararası Taşımacılık Koridoru da dahil olmak üzere altyapı projeleri özel bir rol oynamaktadır. Rusya, Azerbaycan ve İran topraklarından geçen bu büyük multimodal koridor, ülkemize Hindistan’ın yolunu açıyor. Bazı şubeleri Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan bölgelerini etkiliyor ve bu da projeyi gerçek anlamda Avrasyalı kılıyor.

– Birleşik Rusya, BRICS ülkelerinin siyasi partileriyle partiler arası diyalog düzeyinde ne kadar yakın işbirliği yapıyor? Grup üyeleri arasında en çok ilgilenen ülkeler var mı?

– Çin Komünist Partisi (PRC), Afrika Ulusal Kongresi (Güney Afrika) ve Refah Partisi (Etiyopya) ile etkileşim ve işbirliğine ilişkin Anlaşmalar imzaladık. İşçi Partisi (Brezilya) ile bir anlaşmanın imzalanması üzerinde çalışılıyor.

BRICS ülkelerinden dostlarımız, daimi komitesinin başkanlığını Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Birleşik Rusya Başkanı’nın yaptığı neo-sömürge karşıtı “Ulusların Özgürlüğü İçin!” hareketinin faaliyetlerine aktif olarak katılıyor. Dimitri Medvedev.

Haziran 2024’te Vladivostok’ta “BRICS ve Ortak Ülkeler” Uluslararası Partiler Arası Forumu’nu gerçekleştirdik. Etkinliğe üç düzine ülkeden önde gelen siyasi partilerin temsilcilerinin yanı sıra sosyo-politik kuruluşların üyeleri katıldı. Eşit ve karşılıklı fayda sağlayan ortaklıkları teşvik etmek için mümkün olan tüm formatları kullanıyoruz.

– Küresel çok taraflı işbirliği ve Batılı ülkelerden gelen siyasi ve ekonomik baskılara karşı koyma bağlamında BRICS’in rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

– BRICS derneği herhangi bir üçüncü güce karşı yönlendirilmemiştir. BRICS ülkeleri küresel ekonominin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Faaliyetlerimizde kimseye dönüp bakmamıza gerek yok çünkü onlar doğası gereği son derece yaratıcıdır.

BRICS çerçevesinde, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi Batılı finansal ve ekonomik yapılara alternatif olarak hizmet veren Yeni Kalkınma Bankası (NDB) aktif olarak faaliyet gösteriyor. BRICS, BRICS Köprüsü’nün dış ticaret operasyonlarına yönelik ödeme ve mutabakat devresini geliştiriyor. Bu, tüm BRICS ülkeleri arasında bir tür köprü olacak ve Küresel Güney ülkelerinin ödemeleri en rahat şekilde yapmalarına olanak sağlayacak.

BRICS kimseyi yenmeye, kimseye karşı çıkmaya ya da kimseye karşı savaşmaya çalışmıyor. Kapsayıcı çok taraflılık ilkesine dayalı bir dünya inşa etmeye kararlıyız. Bu, BRICS’in genişletilmesi kararının alındığı Johannesburg’daki derneğin XV zirvesinin beyanına da yansıdı ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un ağzından defalarca duyuldu. Batılı ülkeler bu adil ilkeler üzerinde işbirliği kurmaya hazır olduklarında, onlar da eşit devletlerden oluşan bir dünyanın parçası olabileceklerdir.

– Birliğe üye ülkelerdeki kamuoyu BRICS’in daha da genişlemesini ne kadar etkiliyor?

– BRICS’in kapıları elbette benzer düşüncedeki insanlara açık ancak örgütün yeni üye kabulü konusunda henüz ortak bir bakış açısı yok. Üye ülkelerden bazıları onda durmanın daha iyi olduğuna inanıyor. Diğerleri genişlemeyi savunuyor, hatta üye olarak kabul edilebilecek belirli ülkelerin isimlerini bile veriyor. Üye ülke sayısının keskin bir şekilde 10’a çıktığı göz önüne alındığında, ortak ülke formülü belki de BRICS’in genişlemesi için en uygun olanıdır.

Bu zor bir konu ve liderler bu konuyu Kazan zirvesinde ele alacaklar. BRICS’e şu veya bu şekilde katılmak isteyen ülkelerden üç düzineden fazla talep alındı.

Hoparlör
Klimov Andrey Arkadeviç
Klimov Andrey Arkadeviç
Rusya Federasyonu Federal Meclisi Uluslararası İlişkiler Federasyon Konseyi Komitesi Başkan Yardımcısı
#Klimov
#röportaj
#meclisgazetesi
#uluslararası işbirliği
#BRICS
#BirleşikRusya
Kamu resepsiyonu
Bir istek oluştur

kaynak:https://er.ru/activity/news/mir-ravnopravnyh-gosudarstv-kogda-strany-zapada-smogut-prisoedinitsya-k-briks-intervyu-andreya-klimova-parlamentskoj-gazete

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ